Forum

Porodica Radojevic ...
 
Notifications
Clear all

Porodica Radojevic iz okoline Rekovca

27 Posts
7 Users
0 Likes
50 Views
Avatar photo
(@Uncle_Tom)
Posts: 9
Active Member
Topic starter
 

Postovani,

Zeleo bih da saznam vise podataka o porodici Radojevic iz okoline Rekovca. Posebno me interesuju preci i potomci Velimira Radojevica iz Oparica, koji je rodjen oko 1890 a poginuo u I SR 1915 godine. Pored toga, zanimaju me i preci Borisava Radojevica iz sela Bogalinci, rodjenog 1912. Dali su ove dve porodice u vezi?

Iz nekih izvora sam saznao da Radojevici iz okoline Rekovca poticu iz Crne Gore i to konkretno iz Manastira Morace ili iz Boke, okolina Herceg Novog.

Mozete li mi pomoci?

 
Posted : 23/05/2005 4:16 am
Sergej
(@Sergej)
Posts: 1892
Noble Member
 

Poštovani,

Radojevići su iz Timar (Е½abljak), Drobnjaci, ogranak Bulatovića iz Rovaca, grana Nikšića. Jeste možete da nač‘ete više info kod Manastire i

*Pop Savo Nakićenović, Boka, Antropogeografska Studija, Etnografski Zbronik, Kn. 20, Naselja crpskix zemalja, kn. 19, Beograd 1913.

Ako hoćete da nač‘ete više info možete i da probajte kod Arhive.

Regards,
Sergej

 
Posted : 23/05/2005 6:04 pm
Avatar photo
(@Uncle_Tom)
Posts: 9
Active Member
Topic starter
 

Postovani,

Posto se gradic Rekovac nalazi u Srbiji, molim moderatora foruma da ispravi moju gresku i da ovaj topic prebaci u forum Srbija - Serbia ili u Rodoslovlje - General forum!!!

Zahvaljujem Sergeju na brzom i iscrpnom odgovoru, ali ocekujem i od ostalih clanova SGC odgovore i o navedenim clanovima porodice Radojevic.

Hvala!

 
Posted : 26/05/2005 2:40 pm
Sergej
(@Sergej)
Posts: 1892
Noble Member
 

http://www.archives.org.yu/

Regards,
Sergej

 
Posted : 26/05/2005 9:19 pm
Avatar photo
(@Uncle_Tom)
Posts: 9
Active Member
Topic starter
 

Nazalost, posle Sergejevog odgovora nisam dobio vise podataka! Dali svi Radojevici, kako oni koji sada zive u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bosni, i Srbiji poticu iz istog plemena. Kada je nastupila ta seoba iz maticnih zemalja i u kojim se pravcima kretala?

Veoma sam zahvalan na svakoj pomoci!

 
Posted : 04/07/2005 10:24 pm
Sergej
(@Sergej)
Posts: 1892
Noble Member
 

Postovani,

Gde ste pitali? Arhiv Crne Gore ili arhiv Srbije?

Regards,
Sergej

 
Posted : 07/07/2005 9:23 am
Avatar photo
(@Uncle_Tom)
Posts: 9
Active Member
Topic starter
 

Pitao sam u Arhivu Srbije i tamo sam uspeo da dobijem samo nekoliko nebitnih podataka o Radojevicima koji zive u okolini Herceg Novog.

Obavesten sam da u monografiji "Vitezovi Karadjordjeve zvezde" ili "Nosioci Karadjordjeve zvezde" postoje detaljni podaci o Velimiru Radojevicu iz sela Oparic kod Rekovca. Nazalost, nemogu da dodjem do te monografije pa bih ovim putem zamolio sve one koji to mogu da mi skeniraju i posalju tu stranicu iz ove monografije.

Hvala unapred!

 
Posted : 07/07/2005 7:59 pm
Sergej
(@Sergej)
Posts: 1892
Noble Member
 

Probajte kod http://vbs.nbs.bg.ac.yu/scripts/cobiss?ukaz=GETID&lang=win&lani=en

Srdacan pozdrav,

Regards,
Sergej

 
Posted : 07/07/2005 8:22 pm
Avatar photo
(@jivan)
Posts: 15
Active Member
 

Radojevici koji zive u Levcu, u vecini slucajeva, nisu istog porekla. Vecina stanovnistva Levca je dobila svoja prezimena sredinom 19. veka. Nadimci familija su, eventualno, ti koji ukazuju na njihovo ranije prezime. Ja imam skoro kompletnu dokumentaciju za Levac, a u tefterima 1824, 1825 i 1831. godine nema nijednog Radojevica u Oparicu. Pozdrav, Ivan.

 
Posted : 08/01/2006 1:20 pm
Avatar photo
(@brane)
Posts: 162
Estimable Member
 

Radojević, Timar (Е½abljak), Drobnjaci, ogranak Bulatovića iz Rovaca, grana Nikšića; Mokro (Е avnik), Drobnjaci potomci Radoje Babića - Toljića, od Nikšića, starina doseljenika u Gornje Polje, Е ipačno i Е½upa (Nikšić), potomci Tolja, doseljenika iz Kčeva (Čeva - Ozrinići), Cetinje, od njih su u Mokrome (Е avnik), Drencu (Gajtan), južna Srbija oko 1879. god.; Bare (Е½abljak), Drobnjak, doselili iz Jasenova Polja (Morača), a tamo iz Popova (Hercegovina), od njih su kod Mojkovca; Brezna (Piva) srodnici Durutovića i Todorovića doselili iz Kčeva (Čeva), Cetinje, jedni sič‘u u Е ipačno a jedni iz Brezana presele se (1809. god.) u Nedžariće (Sarajevo), Barovima (Morači), Bistrici, Bjelojevićima i Lepencu (Potarje), Pljevlja; Kotor oko 1335. god.; Cetinje 1489. god. i 1889. god.; Miljanići, Dubočke i Radojevići (Banjani), Nikšić, vidi: Kosanović, njihovi srodnici su u Kamenom, Herceg-Novi oko 1692. god.; Nikšićko Prekovoč‘e; Veliki Е enj, Beleševac i R.S., Dobrača u Lepenici (Е umadija) došli iz Morače (Crna Gora); Ćelije (Е umadijska Kolubara), porijeklom iz Vasojevića; Jelovik (Jesenice), Srbija, došli iz Bijelog Polja (Polimlje); Čukarevac (Gruža), Kragujevac i kao: Koturović iz Bihora (Bijelo Polje); Javor, pa Senj i Ropočevo (Mladenovac), porijeklom iz Vasojevića; Begaljice (Beograd) 1878. god. doselili iz Bjelopavlića; Podrinje (Mačva), porijeklom iz Pive; Podi, Herceg-Novi oko 1692. god. došli iz Korjenića (Trebinje); u Lutovu (Kolašin); Vojkovići (Ćeklići), Cetinje ogranak Marojevića (od Radoja Gojakova), njihovi ogranci su: Mitrović, zatim Jovetić ("Baile"), Vuksanović, Mijušković, te Stojanović kojih ima u: Crmnici, Gornjem Polju (Nikšić), Podrinju (Mačva), u Mostaru, Kruševicama, Herceg-Novi i Brajićima (Budva) od 16. v.; Markovine (Cetinje); u Piperima, porijeklom iz Lutova (Bratonožići); iz Vraneša (Bijelo Polje), odseljeni u Metohiju; Gradina (Е aranci), Drobnjak, iz Čeva (Cetinje) u Lješkopolje, pa u Liješnje (Rovca), te jedni prežu u Čavanj (Zatarje)
Radojevići, rod koji se pominje u poveljama Ivana Crnojevića
Radojevići, grana bratstva Marojevića u Ćeklićima
Radojevići iz Pive (G.Brezna), s Čeva iz Crne Gore

 
Posted : 09/01/2006 12:51 pm
Avatar photo
(@brane)
Posts: 162
Estimable Member
 

Radojeviću,

tvoje porijeklo ne mora nužno značiti da je iz Crne Gore, bez obzira što je Radojević crnogorsko prezime. Gore sam naveo podatke iz knjige braće Miljanića.
Tvoje prezime može biti patronimik imena Radoje, i možda uopće nema veze sa gore nabrojanim Radojevićima. Isto tako može biti da si iz nekog od gore pomenutih rodova. Nažalost tu ti mi teško možemo pomoći. Moraćeš malo sam da prokopaš unazad 100-200 godina pa da povežeš konce i eventualno pronač‘eš pretka.
Pitaj malo starije za nekakvo predanje i pogledaj crkvene knjige.

Pozdrav

 
Posted : 09/01/2006 12:58 pm
Avatar photo
(@Uncle_Tom)
Posts: 9
Active Member
Topic starter
 

Potpuno se slazem sa tvojim misljenjem jer sam i sam pronasao neka dokumenta u kojima Borisav Radojevic ima dva prezimena i to: Radojevic-Mitrovic. Ovo drugo prezime Mitrovic se vremenom gubi, tako da ostaje samo Radojevic.

Kao sto sam ranije naveo, Velimir Radojevic je, prema monografiji "Vitezovi Karadjordjeve zvezde" iz Oparica kod Rekovca i poginuo je 1915.godine.

Prema nekim podacima ziveo je i u selu Bogalinci gde je bio ozenjen sa Vemijom Miljkovic iz sela Velike Pcelice. Iz tog braka je rodjen i Borisav Radojevic, koji je drugo prezime Mitrovic dobio po dedi Mitru.

Na leto cu pokusati da pogledam malo po crkvenim knjigama.

Hvala na objasnjenjima i uputstvima.

 
Posted : 12/01/2006 11:18 am
Avatar photo
(@Uncle_Tom)
Posts: 9
Active Member
Topic starter
 

Izvinjavam se na kasnjenju i hvala na ukazivanju. U prethodnom postu sam naveo i veliku verovatnocu da su prezimena nastala tek u drugoj polovini 19. veka, kako si ti i naveo.

 
Posted : 12/01/2006 11:22 am
Avatar photo
(@jivan)
Posts: 15
Active Member
 

Kad budete dolazili, javite mi se, pa cu da vas povezem sa ljudima na terenu koji mogu da vam pomognu. Kad je u pitanju Oparic, maticne knjige do 1875. godine se nalaze u mesnoj kancelariji u Prevestu, ali su trenutno na digitalizaciji, pa nisu dostupne. One posle 1875. godine se nalaze u mesnoj kancelariji u Oparicu, moguce da su i one na digitalizaciji. S obzirom da sam ja po majci poreklom iz tog kraja, bice mi drago da vam pomognem.

 
Posted : 14/01/2006 10:23 pm
Avatar photo
(@jivan)
Posts: 15
Active Member
 

Ja imam poreski spisak za levacki srez iz 1889. godine. U tom spisku nema nijednog Radojevica u Oparicu, ali se pojavljuje Mitar Radojevic u Bogalincu, koji je, verovatno, otac vaseg Velimira Radojevica. Ovo znaci da je Mitar Radojevic rodjen pre 1868. godine. Sto se tice Velikih Pcelica, od Miljkovica, u poreskom spisku 1889. godine, postoje Sima Miljkovic i Milic Miljkovic. Jedan od njih je, verovatno, otac Vemije Miljkovic. Pozdrav, Ivan.

 
Posted : 15/01/2006 1:28 am
Page 1 / 2
Share: