Forum

Notifications
Clear all

Lovrić

2 Posts
2 Users
0 Likes
5 Views
Avatar photo
(@okir1793)
Posts: 61
Trusted Member
Topic starter
 

"U Sanici, u zapadnoj Bosni, Lovrići su od nekog popa Lovre sa Glamoča, gde su se zvali Jelići. Slave Časne verige apostola Petra. Isto i Lovrići u Pounju, u selu Zborište, pod planinom Previjom na Baniji. Ima ih i u selu Glinici, na međi sa Banijom. Doselili su se krajem 19. veka iz Like, i slave spomenute Časne verige. Ovo je prezime nesumnjivo patronimičko, od imena Lovro koje je poodavno uobičajeno u srpskom narodu, još od srednjeg veka. Nastalo od imena Lovren, a ono grčkog - Lavrentije. Ali, danas je veoma rasprostranjeno - potpuno pogrešno - mišljenje da je Lovro katoličko ime." Izvor: vesti-online

 
 
Ipak mislim da su Lovrići iz Kotarana od ove grane, jer cijeli taj kraj je naseljen sa Zborišta, Glinice i Bojne.
Našao sam ne nekom forumu da Lovrići u Lici slave Nikoljdan. U Lici ih je bilo 12 kuća 1915. godine selo Široka Kula.
 
 
 
 
 
Yugaya, pišem ođe jer su mi dozvoljene samo tri poruke u sat vremena, pa vas molim da ostavite e-mail adresu.
Pozdrav.
 
Posted : 06/06/2012 3:33 pm
Avatar photo
(@nenaml)
Posts: 1
New Member
 

Mali doprinos na temu Lovrić.

Vidim da se pominju Lovrići iz Glinice ili Glinica (ne znam šta je pravilno, da li se selo zove Glinica ili Glinice u nominativu jednine) sa Korduna i da im je krsna slava Časne Verige. Međutim, ja znam da moji Lovrići iz tog sela slave Lazarevu subotu ili kako se to u narodu zove Sv. Laza.

Kad su Lovrići došli na Kordun, ne znam, ali znam priče da je dobar deo srpskog naroda u te krajeve došao iz Like, a u Liku iz Dalmacije. Da li su i odakle došli u Dalmaciju, to ne znam. 

 

Pozdrav, 

Nena

 
Posted : 29/04/2013 11:56 am
Share: